Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suurlähetystö - Suomen suurlähetystö, Pristina : Suurlähetystö

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Tervetuloa Pristinan suurlähetystöön! Mirë se erdhët në Ambasadën e Prishtinës!Dobrodošli u ambasadu Prištine!

Suurlähettiläs Pia Stjernvall
Suurlähettiläs Pia Stjernvall

Kosovolla ja Suomella on erinomaiset suhteet ja suurlähetystönä haluamme yhä lähentää yhteistyötä Kosovon ja Suomen välillä sekä edesauttaa Kosovon matkaa kohti Euroopan Unionia.

Kosovon ja Suomen aktiivinen yhteistyö alkoi jo Kosovon itsenäistymisen alkuvaiheissa presidentti Ahtisaaren suunnitelman myötä ja Suomi jatkaa yhteistyötä Kosovon kanssa vakaamman Euroopan luomiseksi.

Kosovon säilyminen vakaana ja rauhallisena maana on yksi yhteistyömme päätavoitteista, kuten myös Kosovon oikeusvaltion vahvistuminen. Suomi osallistuukin aktiivisesti Kosovossa toimiviin kansainvälisiin operaatioihin, kuten muun muassa sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon KFORiin ja oikeusvaltion vahvistamiseen tähtäävään siviilikriisinhallintaoperaatio EULEXiin.

Suomen ja Kosovon kaupalliset suhteet osana Länsi-Balkanin aluetta ovat enenevässä määrin osa suurlähetystön toimenkuvaa. Suurlähetystö tukeekin suomalaistaustaisten yritysten vientiponnisteluja maahan ja alueelle.

Lisäksi Suomi osallistuu Kosovon yhteiskunnalliseen kehittämiseen Twinning-hankkeilla, jotka ovat EU:n rahoittamaa hallintojen välistä yhteistyötä. Tällä hetkellä Suomi on vastuussa kahdesta Twinning-hankkeesta, jotka liittyvät turvallisuussektorin koulutukseen ja rikosseuraamusalan kehittämiseen.

Yhteydet maidemme välillä ovat tiiviit myös siksi, että Suomessa on laaja kosovolaisten yhteisö. Heidän joukossaan on Suomessa jo hyvin tunnettuja urheilijoita, poliitikkoja ja kirjailijoita. Symbolisesti oli hienoa, että Kosovo pelasi ensimmäisen virallisen jalkapallo-ottelunsa Suomea vastaan.

Suurlähetystössä hoidamme myös konsulipalvelut Suomen kansalaisille sekä kosovolaisten maahantuloluvat Suomeen.

Siirryin tehtävääni Suomen Kosovon-suurlähettilääksi siviilikriisinhallinnan johtavan asiantuntijan tehtävistä Helsingistä. Olen iloinen saadessani tulla Suomelle tärkeään maahan ja tutustua tähän nuoreen- ja eläväiseen kansaan, jolla on monia yhteyksiä maahamme.

Pia Stjernvall

Suurlähettiläs

Suurlähetystön keskeiset tehtävät ovat:

  • Kahdenvälisten suhteiden vahvistaminen Kosovon kanssa

  • Poliittinen vaikuttaminen ja Kosovon tilanteen seuranta ml. kansainväliset järjestöt (EU ml. unionin lähestymismekanismit, EULEX, KFOR, YK, ETYJ)

  • Alueellisen tilanteen ja Kosovon EU-lähentymisen seuranta

  • Tuki suomalaisyritysten vientiponnisteluille Kosovoon

  • Konsuli- ja kansalaispalvelut

  • Suomen positiivisen maakuvan vahvistaminen

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.2.2018


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot